Vår berättelse

WeSeeHope UK (då HOPEHIV) grundades år 2000 av makarna Wendy and Phil Wall i Storbritannien. Allting började redan 1997 då Phil kom hem från en affärsresa i Johannesburg. Under sin vistelse i Sydafrika hade han besökt ett barnhem där han träffade en liten flicka som hette Zodwa. Hennes mamma var prostituerad och döende i AIDS. Djupt berörd av mötet med Zodwa, beslutade sig Phil och Wendy att försöka adoptera Zodwa. Men efter en lång och utdragen process klev Zodwas mormor fram och fick vårdnaden om barnet.

Med en växande målmedvetenhet hade Phil och Wendy beslutat sig för att göra skillnad och bestämde sig för att starta en insamling. Paret insåg att de skulle kunna hjälpa tusentals hemlösa barn som på ett eller annat sätt hade drabbats av AIDS, genom att skapa en kreativ finansiell utmaning. Utmaningen gick ut på att dela ut 10 pund till enskilda individer och utmana dessa att förvandla pengarna till 100 pund innan de betalade tillbaka lånet. Den såkallade ”10×10-utmaningen” hade en otrolig genomslagskraft, och totalt genererades nära 2 miljoner pund, vilket blev startskottet för WeSeeHope UK. Under vägens gång ställdes organisationen inför nya lärdomar och kom att utvecklas inom flera områden såsom hållbarhet, skalbarhet och innovation. Lojala ambassadörer och sponsorer till den nystartade välgörenhetsorganisationen spred budskapet till företag, skolor och kyrkor, och WeSeeHope växte i betydelse.

De små barnen växte upp och blev tonåringar. WeSeeHope UK insåg att potentialen hos dessa ungdomar kunde komma att bli en del av problemlösningen och beslutade därmed att utöka sitt program till att även nå ut till denna målgrupp. Genom sociala åtgärder, utbildning, finansiell självhjälp och förtydligandet av barns rättigheter, hjälper WeSeeHope samhällen att ta hand om sina mest utsatta barn.

År 2015 firar WeSeeHope UK 15 år. Just nu jobbar WeSeeHope med 19 partnerprojekt i 185 samhällen och når därmed över 52 000 utsatta barn och ungdomar i sex länder i Afrika söder om Sahara. Det ligger rätt i tiden för WeSeeHope att utöka sin verksamhet, och det ligger en spännande framtid framför dem. WeSeeHope Sverige startades i augusti 2015.

För mer information:
WeSeeHope UK http://www.weseehope.org.uk/
WeSeeHope Deutschland e.V. http://www.weseehope.de/
WeSeeHope USA  https://www.weseehopeusa.org/